Επικοινωνήστε μαζί μας!

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το παρακάτω email για απορίες, επισημάνσεις και την αποστολή ειδήσεων σχετικών με το περιεχόμενο του blog που θα θέλατε να δημοσιευτούν.

sciencesymmetry@gmail.com

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Louis John Zapas (18/07/1922 – 25/10/2010)

Ο Louis John Zapas γεννήθηκε στο Wheeling το 1922 από Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρας του, Γιάννης Ζάπας, με καταγωγή από το χωριό Μεστά της Χίου μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε φούρνο στο Wheeling και παντρεύτηκε τη μητέρα του Ζωή. Μετά το θάνατο και των δύο γονιών του από φυματίωση, ο νεαρός Louis έμεινε με το θείο του και τη γυναίκα του. Έτσι, στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών, ο Louis ταξιδεύει με τους θείους του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων.
Η οικογένεια μετακομίζει στα Μεστά της Χίου και αντιμετωπίζει δύσκολα χρόνια στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Ως ενήλικος πλέον, βρίσκεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αφού πρώτα προσπάθησε να διαφύγει στην Τουρκία με βάρκα. Μετά τον πόλεμο, επιστρέφει στην Αμερική με ένα μεταγωγικό πλοίο γεμάτο πρόσφυγες. Παρόλο που είχε ήδη ξεκινήσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνίο των Αθηνών, με την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τις ολοκλήρωσε, λαμβάνοντας τον τίτλο του μεταπτυχιακού ως Χημικός Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh το 1949.
Μετά την απόκτηση του Master, o Louis εργάζεται στο Mellon Institute το οποίο την εποχή εκείνη παρουσίαζε σοβαρή επιστημονική δραστηριότητα στους τομείς της Επιστήμης των Πολυμερών και της Ρεολογίας. Από το 1957 έως το 1961 εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο WR Grace and Company στην Washington και στη συνέχεια προσλαμβάνεται από τον Robert S. Marvin στο τμήμα Ρεολογίας του NBS (National Bureau of Standards). Τα επόμενα δύο χρόνια ήταν σηματικά για τον Louis καθώς μαζί με τους συναδέλφους του Barry Bernstein και Eliot Kearsley ανέπτυξαν τη θεωρία που είναι σήμερα γνωστή ως BKZ και περιγράφει την ελαστική συμπεριφορά των υγρών. Ο Louis παρέμεινε στο NBS το οποίο μετονομάστηκε το 1988 σε NIST (National Institute of Standards and Technology) μέχρι το 1991 όπου συνταξιοδοτήθηκε έχοντας σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα της ρεολογίας πολυμερών. Το 1991, ο Louis J. Zapas βραβεύεται με το Μετάλλιο Bingham από την Society of Rheology, γεγονός που ο ίδιος κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες επιτυχίες του.


Οι συγγραφείς του ΒΚΖ μοντέλου:  Louis John Zapas, Eliot Kearsley και Barry Bernstein (1991).


Ο Louis J. Zapas παντρεύτηκε το 1963 στην Αθήνα και μετακόμισε το 1967 στην Washington μαζί με τη γυναίκα του. Η ζωή του δεν ήταν εύκολη. Σε νεαρή ηλικία υπέφερε από ασθένειες όπως ηπατίτιδα και φυματίωση. Ως φοιτητής έπλενε πιάτα στο Pittsburg και παράλληλα έστελνε χρήματα στους θετούς του γονείς στην Ελλάδα και το 1989 σε μεγάλη ηλικία υπεβλήθει σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Πέθανε το πρωί της 25ης Οκτωβρίου του 2010 μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τον Greg McKenna και δημοσιεύθηκε στο Rheology Bulletin Vol 80.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου